Mindful@school

Logo Toegevoegd door Eekhout Academy op 07.06.2017
Nascholing of activiteit

Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die ons beter leert omgaan met stress, pijn, gepieker, slapeloosheid, angst, depressie … Tegelijk neemt de concentratie toe en vergroot de levenskwaliteit.

In het onderwijs zijn burnout en stress in hoge mate aanwezig. De accentverschuiving van kennisoverdracht naar waardenoverdracht en het groeiende pedagogische en administratieve takenpakket vergen veel energie.

Als we zélf bewust, krachtig en stabiel in het leven en in onze job komen te staan, kunnen we ook voor de jongeren een context creëren waarbinnen ze hun intrinsieke kwaliteiten van bewust leven, nieuwsgierigheid en sensitiviteit kunnen ontwikkelen.

INHOUD
DAG 1: mindfulness als zelfzorg
We ervaren het belang van opmerkzaamheid en lichaamsgewaarzijn om meer authentiek en waardengedreven voor de klas en in het leven te staan. Aspecten als stress, emotionele balans, responsiviteit, zelfacceptatie, omgaan met grenzen… krijgen een onderwijsgericht accent.

DAG 2: mindfulness in communicatie met en zorg voor anderen
We krijgen inzicht in de technieken van mindful spreken en luisteren. Werkelijk aanwezig leren zijn bij de ander (en) om van daaruit te groeien in de drie pijlers van mindful opvoeden: soevereiniteit, empathie en acceptatie.

DAG 3: mindfulness in de klas en op school
We oefenen mindfulle klasmomenten in en zien hoe we collega’s en ouders kunnen betrekken in dit verhaal. De Mindfulnessattitudes worden toegepast op onderwijsspecifieke momenten (pedagogische studiedag, workshops, sportdag, klassenraden, leerlingbegeleiding …) met het oog op het cultiveren van een mindful schoolklimaat.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager 1e, 2e, 3e graad
Secundair 1e graad A en B
ASO 2e, 3e graad
BSO 2e, 3e, 4e graad
KSO 2e, 3e graad
TSO 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
burnoutmindful@schoolmindfulnesszelfzorg