Mobiliteit: MOS-bundel


Deze fiches maken het thema mobiliteit/verkeer bespreekbaar voor kinderen van de tweede en derde graad lagere school.

- Mobiliteit aanpakken op schoolniveau: de mobiliteitsboom is een creatieve manier om de vervoerswijze van de leerlingen zichtbaar te maken aan iedereen. Maak de CO2-uitstoot zichtbaar.

- Vervoerscirkels: breng het woon-schoolverkeer van de leerlingen in kaart met een vervoercirkel en doorbreek de negatieve vicieuze cirkel.

- Auto versus fiets/te voet: is de auto altijd sneller dan de fiets of te voet gaan? Neem de proef op de som.

- Een klimaattop: de leerlingen spelen een rollenspel waarin verschillende gesprekspartners elkaar proberen in te lichten om samen een plan uit te stippelen om de Kyoto-norm te halen.

- Foto’s en verhalen uit de oude doos: vergelijk oude foto’s van het straatbeeld met recente foto’s.

- Geluiden rangschikken: Hoe luid klinkt een opstijgend vliegtuig of een zware vrachtwagen? Kennen de kinderen maatregelen om de overlast van verkeerslawaai te beperken?

- Kaartspelen: door middel van het klassikale spel Hoger Lager en het kwartetspel vergelijken de kinderen de milieu-impact van verschillende transportmiddelen.

- Knelpunten en oplossingen: de leerlingen kunnen op de kaart van de schoolomgeving de kortste weg, de minst gevaarlijke weg of eventueel ook de leukste weg van school naar huis uittekenen. Ze brengen de knelpunten in kaart, formuleren voorstellen en brengen de gemeente hiervan op de hoogte.

- Prijs en uitstoot per kilometer: bereken met je leerlingen de kostprijs en de uitstoot van de autotrip naar en van school. Hoe lang moet een boom groeien om de CO2 te verwerken van een leerling die een jaar lang met de auto naar school komt?

- Ruimtelijke ordening en versnippering: verken de schoolomgeving met een rollenspel.

- Wat na de olie? De zoektocht naar alternatieven voor onze huidige mobiliteit is een uitdaging van deze tijd. Door middel van forumlezen kan dit onderwerp onder de aandacht gebracht worden.

De fiches zijn afkomstig uit de oude MOS-bundel over het thema mobiliteit/verkeer. Ze bevatten echter nog heel wat nuttig en bruikbaar materiaal.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
MOS is een gezamenlijk initiatief van 7 partners: de Vlaamse overheid, de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. MOS helpt leerkrachten en directies om van hun school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
MOS Vlaanderen
Organisatie