Coöperatief leren bij kleuters

In deze video laat een juf van een kleuterklas zien hoe zij het coöperatief leren vormgeeft. Volgens haar behoort een coöperatieve werkvorm te voldoen aan het GIPS-model:

  • gelijke deelname,
  • individuele aanspreekbaarheid,
  • positieve afhankelijkheid,
  • simultane actie.

Bij deze werkvorm leren leerlingen van en met elkaar. Het idee is dat samenwerken en samen leren essentieel is voor de ontwikkeling van de leerlingen. Door met elkaar over leerstof te praten en van elkaar voorbeelden te zien krijgt de leerstof meer betekenis voor de leerlingen. Een actieve houding van de leerlingen is hiervoor onmisbaar, dus iedereen moet meedoen. Leerlingen worden zo vanzelf actief betrokken bij de les.

Een ander voordeel van het coöperatief leren is dat door de samenwerking leerlingen hun samenwerkingsvaardigheden ontwikkelen. Zij leren dat ieder persoon verschillend is en verschillende kwaliteiten bezit. Belangrijker is dat ze leren hoe je deze verschillen benut om opdrachten zo goed mogelijk af te ronden.

Coöperatief leren kan daardoor een waardevolle aanvulling zijn op de gebruikelijke werkvormen. Het kan worden ingezet bij een instructie om zo voorkennis te activeren. Bij de verwerkingsfase kan de leerstof worden geoefend door middel van een coöperatieve werkvorm. Maar ook langdurige projecten kunnen geheel coöperatief worden vormgegeven.

Els Tanghe
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
lager 1e, 2e leerjaar
bulo
Niet vakgebonden
Info
Video
Gepubliceerd: 04-03-2015
Nummer: 53955
Categorie
Praktijkvoorbeeld
Trefwoorden
coöperatief lerencoöperatieve werkvormGIPS-principesamenwerkingwerkvorm

Ontdek ook