Gapminder world: De wereld in grafiek


Met deze site kan je de wereldkaart hertekenen volgens verschillende parameters. Wil je weten wat de olieconsumptie van een land is ten opzichte van zijn oppervlakte? Of ben je geïnteresseerd in de levensverwachting ten opzichte van het inkomen van personen?

Je selecteert wat je wil zien in de x-as en y-as en je bekomt een visuele voorstelling.

Het programma kan ook gedownload worden, zodat je dit ook zonder internetverbinding kan gebruiken.

Op de deelsite van Dollar Street kan je foto's van 264 families in 50 landen vinden. Je kan inzoomen op een familie’s badkamer, slaapkamer, kledij of zelfs tandenborstels. Gapminder, de organisatie van Hans Rosling, ontwikkelde dit initiatief om een internationaal leefbaar inkomen in perspectief te kunnen plaatsen. Het is een visuele tool waardoor je op korte tijd een beeld krijgt over inkomens en levenswijzen over heel de wereld.

Met de schuifbalk kan je families in verschillende landen, maar ook uit verschillende inkomensklasses in één land vergelijken. België komt niet voor in de landenlijst, maar je leerlingen kunnen zich waarschijnlijk wel identificeren met foto's uit Frankrijk of Nederland. De tool laat je toe om het niet enkel over de verschillen, maar ook de gelijkenissen tussen gezinnen wereldwijd te hebben.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, ICT-coördinator

Ontdek ook