Vak / Leergebied
[LO] Mens en maatschappij
[LO] Sociale vaardigheden
Onderwijsniveau
Lager - 2de graad
Lager - 3de graad
Categorie
Lesvoorbereiding - Lesplan
Trefwoorden
aflevering 16aflevering 20aflevering 9afleveringen 1argumenterenchildren's peace prizeGeneratie KKetnetkinderrechtenkinderrechtencommissariaatkinderrechteneducatiekinderrechtenprijswinnaarkindervredesprijsKristel Verbekeovertuigensamenwerkenspreekvaardigheid

Generatie K Afleveringen 1, 9, 16 en 20 : De kinderrechtenprijswinnaar

Logo Toegevoegd door Ketnet op 20.01.2017
Downloadbaar lesmateriaal

Meld aan om dit leermiddel volledig te kunnen bekijken.

Via deze opdracht leren de leerlingen argumenteren en overtuigen.

Elk groepje krijgt drie winnaars toegewezen van de kindervredeprijs. Het is aan hen om op een creatieve manier de overige leerlingen te overtuigen om op hun winnaars te stemmen. 

Info over dit lespakket:

  • Leeftijd: 9-12 jaar;
  • Duur: 60 minuten.

Doelen:

  • Kennismaken met kinderrechten.
  • Kennismaken met kinderen en jongeren die zich hebben ingezet voor kinderrechten en met de verschillende contexten waarin dit gebeurde.
  • Tot de vaststelling komen dat kinderrechten noodzakelijk zijn, en dat het noodzakelijk is dat mensen - jong en oud - zich daarvoor inzetten.

Algemene info:

Generatie K is een Ketnet-programma, gepresenteerd door Kristel Verbeke, dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Aansluitend bij de verschillende afleveringen van Generatie K zorgde Vormen vzw voor kant-en-klare methodieken om met de behandelde thema’s aan de slag te gaan in de klas. De helft van die methodieken zijn gericht op leerlingen van zes tot negen jaar, de overige activiteiten spitsen zich toe op negen tot twaalfjarigen. De tijdsduur van de methodieken varieert van vijftien minuten tot een hele dag. Behalve enkele kennismakende methodieken rond kinderrechten zijn er ook thematische methodieken die gekoppeld worden aan de wekelijkse reportage: inleefoefeningen, eigen heldenverhalen, enz.

De links naar de videofragmenten vind je terug in de lesbrieven en op Het Archief.


Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou

  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.

Registreer nu

Veilig en gratis