Taalactiedag: Screening, remediëring en taalvolgsysteem in Katholieke Hogeschool Limburg


Als je wil inspelen op de taalleerbehoeften van de studenten, dan moet je die eerst vaststellen via een beginsituatieanalyse: wie zijn mijn studenten als taalleerders, wat zijn hun mogelijkheden en beperkingen, wat moet de school doen opdat zij ondanks eventueel zwakke taalmogelijkheden de maatstaf halen; bij sterke studenten: welke surplus kan ik bereiken boven de maatstaf?

In de opleiding bachelor lager onderwijs van de KHLim worden zowel de schriftelijke als mondelinge taalvaardigheid van de nieuwe studenten uitgebreid getoetst.

Op basis van de resultaten van al deze toetsen worden de studenten ingedeeld in de juiste klas én in het juiste remediëringstraject. 

Het resultaat van deze grondige screening is dat studenten zich zeer bewust zijn van hun tekorten en met veel inzet de remediëringstrajecten volgen.

Bijzonder is ook dat niet alleen de taaldocenten feedback geven op het taalgebruik van de studenten, maar dat alle docenten ook taaldocenten geworden zijn.

Guido Cajot en Veerle Schuyten zijn lectoren nederlands aan KHLim-lerarenopleiding.  Zij gaven deze presentatie ter gelegenheid van de taalactiedag van 15 mei 2009.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Ander