't Is aan u!: Spelvorm verkiezingen


't Is aan u! om te stemmen gaat over de eerste keer in het stemhokje en de keuzes die de jongeren zullen moeten maken bij het stemmen. 

In het spel nodigen we jongeren uit om hun mening te ontdekken, om ervoor op te komen en om hun stem te gebruiken. 

Veel jongeren vragen zich terecht af of hun stem er wel toe doet, of die een verschil maakt. Maar een eerste keer stemmen doen ze niet alleen: ze zijn met bijna een miljoen, de eerste stemmers in 2024. Da’s meer dan ooit. Dus ja, hun stem kan een verschil maken. Meer dan ooit. Voor het eerst in België mogen in 2024 ook jongeren vanaf 16 jaar hun stem uitbrengen voor de verkiezingen van het Europees parlement. Bijna 1 miljoen eerste stemmers, samen vormen ze maar liefst 10% van de kiezers in 2024.

Om die reden hebben De Ambrassade en De Aanstokerij dit downloadbaar spel gemaakt: zodat jongeren op een leuke en makkelijke manier kunnen ontdekken dat politiek in grote én kleine dingen zit, dat keuzes maken niet altijd makkelijk is maar wel noodzakelijk, dat hun mening evenveel waard is als die van een ander. In dit spel ontdekken ze wat democratie is, wat er met hun stem gebeurt.

Spelomschrijving

’t Is aan u! laat jongeren ervaren hoe het voelt om je stem te laten horen en welk effect dit kan hebben voor, tijdens en na de verkiezingen. Tijdens het spel maken de spelers kennis met vijf personages die elk in contact komen met drie maatschappelijke thema’s.

De spelers vormen een eigen mening over deze thema’s en trachten elkaar te overtuigen om de situatie van enkele personages te verbeteren. Dit kan enkel door op een geldige manier hun stem uit te brengen bij de verkiezingen die eraan komen in het spel.

Het spel bestaat uit verschillende modules. Je kan ervoor kiezen om het volledige spel te spelen of om bepaalde modules te selecteren. Speel je alle modules, dan heb je minstens 2(les)uren nodig.

  • Module 1: landen Europese Unie. De spelers worden warm gemaakt om het spel te spelen. Daarnaast leren ze de 27 landen van de Europese Unie kennen. 
  • Module 2: Wat vinden wij belangrijk? De groepen krijgen verschillende actuele thema's waar de politiek zich over buigt voorgeschoteld. Ze geven aan hoe belangrijk ze deze thema's vinden.
  • Module 3: impact op het leven van jongeren. De groepen maken kennis met 5 fictieve personages. Elk van deze personages komt in aanraking met enkele van de thema's uit module 2. De keuzes die de spelers daar gemaakt hebben, hebben een impact op de ernst van de situatie waar de personages zich in bevinden.
  • Module 4: stemmers overtuigen + verkiezingen. De groepen krijgen de uitdaging om de situatie van hun personage te verbeteren. Gelukkig worden er in het spel verkiezingen gepland. De spelers overtuigen zoveel mogelijk mensen om hun stem uit te brengen.
  • Module 5: geldig stemmen. De verkiezingsdag staat voor de deur. De spelers moeten samen hun geldige stem uitbrengen. Pas als dit gelukt is, krijgen ze de impact van hun stem op het leven van de personages te zien. 

Ontwikkeld en geproduceerd door De Aanstokerij in opdracht van De Ambrassade. Met steun van de Vlaamse Overheid, Koning Boudewijnstichting en het Europees Parlement. 

TIP

Ontdek ons aanbod De Aanstokerij in de stemming om zoveel mogelijk kinderen en jongeren te informeren over de werking van onze democratie en het belang van hun mening en stem n.a.v. de verkiezingen in 2024.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Aanstokerij
Organisatie

Ontdek ook