Welke driehoek is het: Spel


Dit spel is een oefening op de indeling van driehoeken volgens de lengte van de zijden en de grootte van de hoeken.

De leerlingen spelen het spel per 2. De spelregels zijn gelijkaardig met die van het alom bekende spel ‘wie is het'. De spelers proberen door het handig stellen van vragen als eerste te achterhalen welke driehoek hun tegenspeler verborgen houdt.

Beide spelers krijgen dezelfde reeks kaartjes met 21 verschillende driehoeken. Deze kaartjes leggen ze open voor zich op de bank, met de bedrukte kant naar boven. Beide spelers trekken blind een kaartje uit de derde reeks kaartjes en zorgen ervoor dat hun tegenspeler dit kaartje niet kan zien. Dit is het kaartje dat door de tegenspeler geraden moet worden.

Bij zijn beurt stelt de speler een vraag over de driehoek op het verborgen kaartje van zijn tegenspeler. Deze moet met ja of nee een eerlijk antwoord geven.

Mogelijke vragen zijn:

-      Is de driehoek rood?

-      Is de driehoek rechthoekig?

-      Is de driehoek gelijkbenig?

Indien de vraag met nee wordt beantwoord, neemt de vragensteller alle kaartjes met het gevraagde kenmerk weg. Wordt de vraag met ja beantwoord, dan neemt de speler alle driehoeken waarop het kenmerk niet aanwezig is weg. Nu gaat de beurt naar de andere speler.

Als een speler denkt te weten welke driehoek op het kaartje van zijn tegenspeler staat, mag hij bij zijn beurt het nummer raden. Bijvoorbeeld: Is het driehoek 16? Als het goed is, is de vragensteller de winnaar van het spel. Er mag slechts 2 keer gegokt worden.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht