Misia's missie : Speurtocht in je familieverleden

Via het pakket Misia’s missie kan je je leerlingen laten kennismaken met de boeiende wereld van de familiegeschiedenis. 

De centrale figuur in dit educatief pakket is Misia. Zij gaat op zoek naar haar eigen familiegeschiedenis en komt zo meer te weten over haar bekende grootvader Adrien François Servais. Gedurende zes lessen neemt ze de leerlingen mee op speurtocht.

Het lessenpakket bestaat uit zes lessen die elk een eigen deelthema hebben:

  • Les 1: Mijn familieboom: De kinderen maken kennis met het personage Misia en haar familie en ze vullen hun eigen familieboom in.
  • Les 2: Op speurtocht in het verleden: In deze les komen de leerlingen de opa van  Misia, François Servais, op het spoor. Ze vinden wie hij was en hoe hij leefde. Op die manier ontdekken de leerlingen dat men vroeger anders leefde dan vandaag.
  • Les 3: Archiefbezoek: De kinderen komen in contact met een archief, de functies van een archief en het werk van de archivaris. De les bestaat uit twee delen: een voorbereiding in de klas en een opdracht in het archief zelf (optioneel).
  • Les 4: Familienaam: In deze les wordt stilgestaan bij de betekenis van een voor- en familienaam. Daarnaast maken de leerlingen ook hun eigen wapenschild.
  • Les 5: Eigen familiegeschiedenis: We zoomen in op de eigen familiegeschiedenis. Wat zijn de leerlingen thuis te weten gekomen? Er komen enkele grootouders naar de klas, ze kunnen door de leerlingen geïnterviewd worden.  
  • Les 6: De herinneringsdoos: De leerlingen ontdekken aan de hand van muziek, kledij en foto’s de evolutie doorheen enkele tijdsperiodes. Ze krijgen ook tijd en ruimte om aan een herinneringsdoos te werken.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 3e, 4e leerjaar
Mens en maatschappij
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 14-03-2017
Categorie
Lesvoorbereiding - Lesplan Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
archiefarchiefdooscellofamiliefamilieboomfamiliegeschiedenisfamilienaamfamilieverledenFrançois ServaisgrootoudersherinneringherinneringendooskwartierstaatMisia's missienaamstamboomsteunpintijdscapsulewapenschild