Onderzoekscompetenties : Wetenschappelijk onderzoek ontwerpen en uitvoeren


Bron

De leerlingen voeren in groepjes een mini-onderzoek uit. Ze doorlopen alle stappen van het onderzoek en maken nadien een poster waarop ze de resultaten van hun onderzoek presenteren. Ze lichten hun poster toe voor de klas.

De presentatie begeleidt de leerlingen bij elke stap van het onderzoeksproces. Er wordt onderzocht wat onderzoekscompetenties precies zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. Er wordt nagegaan aan welke criteria een goede onderzoeksvraag moet voldoen, welke onderzoeksmethoden er zijn, hoe je een goed interview afneemt, hoe je een goede enquête opstelt, wat er in je conclusie moet staan... Ook fake news, hoe je bronnen moet controleren op hun betrouwbaarheid en verschillende referentiestijlen komen aan bod. Tot slot wordt er gekeken hoe een academische onderzoeksposter precies in elkaar zit.

Er wordt voornamelijk inductief gewerkt: er wordt vertrokken vanuit de kennis van de leerlingen of de leerlingen bekijken video's/maken een oefening, waarna ze zelf conclusies moeten trekken.

Lisa Van Herck
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
tso 3e graad
Gedrags- en cultuurwetenschappenGeschiedenis - ArcheologieBurgerschap - MaatschappijleerWijsbegeerte en moraalwetenschappenNederlandsAardrijkskundeBiologieNatuurwetenschappen
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 03-10-2018
Nummer: 85181
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas) (Interactieve) Presentatie
Trefwoorden
enquêteinterviewonderzoekonderzoekscompetentiesonderzoeksmethodeonderzoeksprocesonderzoeksvraagOVURposterstappenplanwetenschappelijk onderzoektalen

Ontdek ook