Bewust verbruiken

Na twee succesvolle actiedagen over bewust verbruiken in 2020 en 2021, gaat MOS Vlaanderen samen met heel wat scholen op 25 november 2022 voor de derde keer op #MissieMinder. Dit jaar pakken we samen de berg textielafval aan.

Ga mee op #MissieMinder

Textiel is onmisbaar in ons leven: onze kledij houdt ons warm, ze toont ook wie we zijn en waar we voor staan. Textiel wordt ook gebruikt om bedlinnen en handdoeken te maken, tapijten, gordijnen, autozetels, strandstoelen enzovoort. Daartegenover staat dat de mode-industrie één van de grootste industriële vervuilers wereldwijd is. Voor de productie is water nodig, véél water (2700 l voor één T-shirt). 10% van de wereldwijde broeikasgasuitstoot wordt veroorzaakt door de productie van kleding en schoeisel. Tijdens het wassen van textiel komen er microplastics vrij. Elk jaar komt op die manier een half miljoen ton microvezels in de oceaan terecht. En op het einde van de keten wordt wereldwijd per seconde het equivalent van een vrachtwagen aan kledij-afval gestort of verbrand. (bron: https://ovam.vlaanderen.be/duurzaam-met-textiel)

Daar kunnen we samen iets aan doen! Ga je mee op #MissieMinder? Niet toevallig valt deze actiedag van MOS Vlaanderen in de Europese Week van de Afvalvermindering en op Black Friday. #MissieMinder biedt een antwoord op de koopwoede die samengaat met Black Friday en de afvalberg die erdoor wordt gecreëerd.

Zo ga je op missie om afval op school aan te pakken

  • Organiseer een actie met je school, klas of groepje leerlingen.
    • Laat je inspireren door de acties op onze soldenlijst of kom met een eigen actie voor de dag.
  • Registreer je actie en maak kans op een leuke prijs.
  • Maak de actiedag zichtbaar op en rond je school. Gebruik het campagnemateriaal.
  • Toon dat je meedoet door de actie met hashtag #MissieMinder te delen op social media.
  • Alles wat je nodig hebt, staat op de website van MOS Vlaanderen.

Nog meer inspiratie 

MOS heeft nog veel meer informatie en materiaal voor je klaarstaan, gewoon hier op KlasCement. Oh, en wist je van het bestaan van de Europese Week van de afvalvermindering af? Die loopt van 19 tot 27 november 2022 en is een extra kans om deze milieuvriendelijke lesonderwerpen in je klas te brengen.

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay