GAMECHANGER: tactisch spel over inspraak, democratie en burgerschap

GAMECHANGER
De Aanstokerij

'GAMECHANGER’ is een tactisch spel waarin moeilijke begrippen als politiek, inspraak, democratie en burgerschap tastbaar worden.

Aan de hand van situaties uit het leven van de jongeren ervaren ze dat verandering mogelijk is, mits de juiste aanpak en mensen om je heen. Dit alles komt op een laagtalige manier aan bod. 

THEMA

Liggen jongeren nog wakker van politiek? Vraag het aan Jan met de pet en de kans is groot dat die ‘neen’ zal antwoorden. Jammer genoeg blijkt dat voor een groot stuk terecht. Het valt op dat de afstand tussen jongeren en politiek en besluitvorming steeds groter wordt. Ook hun gevoel van inspraak gaat volgens recent onderzoek achteruit. Voor jongeren die minder taalvaardig zijn of in een uitdagende situatie opgroeien, is die afstand dikwijls nóg groter. 

Maar dit wil niet zeggen dat jongeren geen onrecht meer ervaren of dat ze zich niet willen inzetten voor hun buurt en omgeving!

Daarom sloegen Groep INTRO en De Aanstokerij de handen in elkaar. Het doel? Een tool voor onderwijzers en jeugdwerkers om jongeren tools te geven om deze afstand te verkleinen. Kan jij nog volgen? Simpel: we willen jongeren inzicht geven in wie hen kan helpen en wat zij kunnen doen om hun leefwereld en omgeving op een positieve manier te veranderen.

We dagen iedereen uit om dit spel te zien als een start. Een start om met jongeren te gaan nadenken hoe zij hun straat, school en stad zien … en om zelf een GAMECHANGER te worden.

IDEAAL VOOR

GAMECHANGER richt zich tot jongeren in de 3de graad secundair onderwijs met nadruk op maatschappelijk kwetsbare jongeren in stedelijke context.

 

DOELSTELLINGEN

  • Met jongeren nadenken rond inspraak, politiek en actief burgerschap.
  • Jongeren inzicht geven in wie hen kan helpen en wat zij kunnen doen om hun leefwereld en omgeving op een positieve manier te veranderen.


SPELOMSCHRIJVING

In GAMECHANGER komen 15 thema’s aan bod die jongeren aanbelangen of belangrijk vinden. Achter elk van deze thema’s zit een bepaalde probleemsituatie verborgen die invloed heeft op het dagelijkse leven van de jongeren.

De jongeren denken in kleinere groepen mogelijke acties uit om te reageren op deze problemen. Om de spelers hierbij te helpen, kunnen ze inspiratie halen uit het kaartspel dat wordt gespeeld.

Tijdens het spelen van dit spel maken ze kennis met verschillende personen die hen kunnen helpen in hun acties, met verschillende manieren van actie voeren …

Ontwikkeld door De Aanstokerij in samenwerking met Groep INTRO vzw, met steun van de Vlaamse Overheid.

PRAKTISCH

  • Aantal spelers: 6 - 25 
  • Aantal speltrainers: 1 
  • Speelduur: 2 lesuren (100 minuten)

AANPAK

Eén van onze speltrainers komt het spel ter plaatse spelen met je groep.
Na het spel volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel en de link wordt gelegd met de realiteit.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
De Aanstokerij
Organisatie

Ontdek ook

Bekijk alle