Schoolloopbaan in een nieuwe taal: Podcast Operatie Geslaagd


Stel dat je morgen verhuist naar een land waar je noch de taal, noch de lokale gebruiken kent. Hoe zou je reageren? Ieder jaar komen in Gent honderden jongeren binnen die terechtkunnen in een OKAN-klas. In zo’n onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers leren jongeren het Nederlands, en zoeken ze tegelijk hun weg in Gent en in de Belgische gewoonten en tradities. Ruben Vanhee is leraar in een OKAN-klas in het VISO en vertelt wat zo’n klas zo bijzonder maakt. Vanuit Onderwijscentrum Gent worden Ruben en zijn collega’s ondersteund door Steven Delarue, die ook mee aan tafel zit.

Wanneer de stap van OKAN naar het reguliere onderwijs wordt gezet loopt het soms erg moeilijk. De klassen zijn groter, het tempo ligt hoger, de individuele begeleiding is minder. Gelukkig zijn er vervolgschoolcoaches zoals Ruben Feys van KTA-GITO Groenkouter, die niet alleen jongeren maar ook schoolteams begeleiden. Twee voormalige OKAN-leerlingen, Ayoub en Eric, vertellen hun verhaal.

In deze aflevering ontdek je onder andere hoe we het persoonlijke gevoel van een OKAN-klas kunnen vertalen naar het reguliere onderwijs, waarom je als leerkracht op je taal moet letten en hoe OKAN meer is dan een taalbad.

‘Operatie Geslaagd’ is een podcast van Onderwijscentrum Gent, Stad Gent.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Onderwijscentrum Gent
Organisatie

Ontdek ook