Sleutelcompetentie: leercompetenties
De vaardigheden onderzoekscompetenties, innovatiedenken, creativiteit, probleemoplossend en kritisch denken, systeemdenken, informatieverwerking en samenwerken hangen vast aan deze sleutelcompetentie.
Leeropvattingen, motivatie en leerstrategieën
Eén van de belangrijke bouwstenen is zichzelf als lerende begrijpen en positioneren ten aanzien van leren in het algemeen en van specifieke leerdomeinen. De leerling verwoordt hoe belangrijk hij/zij een opdracht vindt en welke opvattingen hij/zij daarover heeft.
Daarnaast geeft de leerling aan welke competenties er nodig zijn om de opdracht te realiseren en verbindt die met de eigen sterktes en verbeterpunten. Bewustwording, leerstrategie en leermotivatie komen onder de aandacht.
Informatie verwerven en verwerken
Daarnaast moeten leerlingen geschikte (leer-)activiteiten, strategieën en tools inzetten om informatie digitaal en niet-digitaal kritisch te verwerven, beheren en verwerken rekening houdend met het beoogde leerresultaat en -proces. Om (digitale) informatie te verwerven is het namelijk belangrijk dat de leerling de meest efficiënte en effectieve zoekstrategie(ën) gebruikt.
Aanvankelijk krijgen de leerlingen hiervoor nog zoekstrategieën aangereikt. Nadien wordt van de leerlingen verwacht dat ze de gevonden bronnen en informatie beoordelen aan de hand van richtvragen. De leerlingen leren ook, aan de hand van een stappenplan, de gevonden informatie te verwerken tot een bruikbaar geheel en hanteren daarbij overzichten. Ook het presenteren en beheren van de verwerkte informatie komt aan bod.
Onderzoekscompetentie
De volgende bouwsteen is een (onderzoeks-)probleem (v)erkennen en een antwoord of oplossing zoeken gebruikmakend van geschikte (leer-)activiteiten, strategieën en tools. De leerlingen voeren stapsgewijs een onderzoekstechniek of oplossingsstrategie uit op basis van criteria, een onderzoeksvraag en een hypothese. Ten slotte zullen de leerlingen een antwoord formuleren op de onderzoeksvraag aan de hand van richtlijnen.
Leerproces reguleren
Leerlingen moeten hun leerproces, leerresultaat en leeropvattingen kunnen reguleren. Daarnaast krijgen ze criteria aangereikt om hun leerresultaat en leerproces te beoordelen.
Omdat de reflectie over het doorlopen proces en de verkregen resultaten zowel tussentijds als aan het einde van het proces belangrijk is, worden reflectiemomenten afgesproken tussen leraar en leerlingen. Door hun leerproces en -resultaat te beoordelen krijgen leerlingen zicht op sterke en zwakke punten. Door die sterktes en zwaktes te analyseren, krijgen ze zicht op mogelijke verbeterpunten zodat ze hun leerproces en -resultaat kunnen bijsturen.
Leerproces samen vormgeven
Samen het leerproces vormgeven, is een andere bouwsteen. Daarbij gaat het om het samen bepalen van doelen, gedeelde stappenplannen en feedback(tools). Leerlingen moeten ook domeinspecifieke terminologie, symbolen en voorstellingen gebruiken. In elke sleutelcompetentie is aandacht voor een verzorgd taalgebruik essentieel.
Bij domeinspecifieke taal gaat het onder meer om woorden en uitdrukkingen die alleen in een bepaalde sleutelcompetentie of wetenschapsdomein voorkomen (bv. atoomnummer), maar het kan ook gaan om woorden en uitdrukkingen die er een heel specifieke betekenis krijgen.
Meer informatie en lesmateriaal over sleutelcompetenties
16 sleutelcompetenties vormen de basis voor de nieuwe eindtermen. De eindtermen worden geformuleerd in functie van deze sleutelcompetenties en niet langer in functie van vakken of leergebieden. Klik door voor heldere informatie bij de competenties.
-
Sleutelcompetentie leercompetenties: Audiovisueel lesmateriaal
Deze pagina bevat filmpjes en audiofragmenten om te werken rond de sleutelcompetentie leercompetenties.
We tonen je voor elke bouwsteen relevante audiovisuele collecties, luisterfragmenten en filmpjes op Het Archief voor Onderwijs, geselecteerd door …
Video -
AI Assessment Scale: Nederlandse vertaling
De AI Assessment Scale is een hulpmiddel dat studenten begeleidt in het verantwoord gebruiken van artificiële intelligentie binnen onderwijs- en leerprocessen. Het biedt een schaal die duidelijk maakt in welke mate AI mag worden ingezet, …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Webinar Wereldwaterdag@school: Van onderzoek tot symbolische actie
Schrijf je in voor de inspiratiewebinar: Wereldwaterdag@school: Van onderzoek tot symbolische actie.
Wil jij met jouw leerlingen Wereldwaterdag@school in de kijker zetten? Ben jij op zoek naar inspiratie om deze dag concreet vorm te geven? Doe …
Nascholing of activiteitNieuw -
Gratis vormingen Het Archief voor Onderwijs: Leerwinst voor je leerlingen, tijdwinst voor jou!
Nieuwe werkvormen ontdekken om activerende lessen met filmpjes en luisterfragmenten in elkaar te boksen? Leerlingen lager of secundair aan het werk zetten met boeiend audiovisueel lesmateriaal? Het Archief voor Onderwijs ondersteunt je …
AankondigingNieuw -
Sherlock: Interactief stadsspel in 21 steden
Er heeft een misdaad plaatsgevonden en de politie heeft jouw hulp nodig bij oplossen van deze zaak. Kan je de dader ontmaskeren en uit de line-up halen binnen anderhalf uur? Doorkruis snel de stad om zoveel mogelijk aanwijzingen te verzamelen: de …
Nascholing of activiteitNieuw -
AI in de lespraktijk: Webinar
Bereid jezelf en je leerlingen voor op de toekomst! In deze workshop leer je hoe je AI kunt integreren in je lessen. We bieden praktische tools en strategieën waarmee je AI effectief en verantwoord in de klas kunt toepassen.
tot
Nascholing of activiteitNieuw -
Zelfsturing in de klas: Workshop
Wil je meer motivatie en betrokkenheid bij je leerlingen? In deze sessie verkennen we hoe je zelfsturing en eigenaarschap bij leerlingen kunt versterken. Je krijgt praktische handvaten om leerlingen verantwoordelijkheid te laten nemen en hun …
, ,
Nascholing of activiteitNieuw -
Spreekopdracht: Rubrics
De rubric is gemaakt om het examen spreken voor het vak Verkoop te evalueren.
Downloadbaar lesmateriaal (3)Leerkracht -
Brainstormtechnieken
Een artikel met de beschrijving van acht brainstormtechnieken om tot de beste ideeën te komen.
ArtikelNieuw -
Thuis studeren: Tips voor ouders
In dit document vind je enkele tips om leerlingen tijdens de examenperiode thuis zoveel mogelijk te ondersteunen bij het studeren.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Cornellmethode: Overzicht
Je leerlingen gaan aan de slag rond leren leren met dit overzicht. Ze leren een samenvatting maken via de Cornellmethode. In het document vind je naast een schema van hoe zo'n samenvatting eruit kan zien, ook een aantal praktijkvoorbeelden.
Downloadbaar lesmateriaal (3)Leerkracht -
Evalueren met rubrics: Workshop
Maak je beoordeling eerlijker en transparanter. Deze workshop leert je hoe je rubrics opstelt en inzet, zodat je leerlingen weten wat er van hen verwacht wordt. Van presentaties tot opstellen en projecten: je ontdekt hoe duidelijke criteria het …
Nascholing of activiteit