What Makes Us Boys: Fiche bij de documentaire


Opgroeien is lastig. Het vergt moed om te worden wie je werkelijk bent. Met deze impactcampagne willen we tieners laten stilstaan bij de soms lastige periode van opgroeien en hun mentaal welzijn. We stimuleren een gesprek en vertrekken daarbij vanuit een documentaire, What Makes Us Boys. Daarin maak je als kijker kennis met Daan, die je volgt in zijn overstap naar het middelbaar, een woelige periode in zijn leven. Het gesprek nadien kan je spelenderwijs voeren aan de hand van de spelen Is dat raar? of MindMaze.

De film kan gratis aangevraagd worden door scholen om het gesprek aan te gaan over opgroeien, mentaal welzijn, moeilijke situaties en de overgang van lagere school naar middelbaar. Het is gericht op kinderen en jongeren.

Over de docu-film What Makes Us Boys

Daan is als twee handen op één buik met zijn jongere broer Sam. Maar wanneer Daan naar de grote school gaat, verandert hun relatie. Daan belandt in een rollercoaster van gevoelens en leert dingen over zichzelf waarvan hij niet wist dat ze bestonden.

De jongens hebben allebei te maken met dingen waar kinderen van hun leeftijd zich geen zorgen over horen te maken. Daan heeft de bindweefselziekte EDS, waardoor hij vaak op fysieke grenzen botst, terwijl Sam worstelt met zijn identiteit omdat hij vroeger een meisje was.

What Makes Us Boys schetst een intiem portret over opgroeien in het digitale tijdperk, dat zowel wonderbaarlijk rijk als heel erg eenzaam kan zijn.

Lesfiche

Deze fiche bevat alle informatie die je nodig hebt om de film gratis aan te vragen voor je klas, vereniging, of om gewoon thuis te bekijken. Ook bevat hij verschillende suggesties voor nabesprekingen van de film.

Nabespreking

Voor deze filmcampagne werd er samengewerkt met de OverKop-huizen in Vlaanderen, laagdrempelige plekken waar tieners terechtkunnen om andere jongeren te ontmoeten en hun hart te luchten bij een begeleider. Je kan een medewerker van het OverKophuis in jouw buurt uitnodigen bij de filmvertoning. Met een woordje uitleg over de werking zijn tieners op de hoogte van het bestaan ervan.

Spel kan een belangrijke rol spelen in het doorbreken van taboes, in het oefenen van sociale vaardigheden, in het verlagen van drempels om met elkaar in gesprek te gaan … De Aanstokerij heeft twee spelen waarin mentale kwetsbaarheid centraal staat: IS DAT RAAR? en Mindmaze zijn twee spelen waarmee onderwerpen zoals beperkingen, diversiteit, en mentale kwetsbaarheid en weerbaarheid op een speelse manier besproken kunnen worden.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze campagne kan je terecht op de algemene campagnewebsite.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Aanstokerij
Organisatie