Hendrik van Veldeke en jeugdliteratuur: Lespakket


Deze reeks bestaat in het totaal uit zeven lessen die als een puzzel ineen passen of afzonderlijk te gebruiken zijn. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor de inleidende les over Hendrik van Veldeke, gevolgd door één of meerdere lessen uit de behandelde reeks jeugdboeken over de middeleeuwen, met een zo groot mogelijke variatie: oud, nieuw; een jongen of een meisje als hoofdpersonage; 12+ of 14+, alles komt aan bod.

Bovendien heeft elke les een andere benadering: soms werk je van de korte inhoud naar een specifiek fragment toe, maar soms ook andersom. Een enkele keer leg je een boek en een film naast elkaar om te de leerlingen de kans te geven de twee tegen elkaar af te wegen. Hierbij staat creativiteit altijd centraal: toneel, expressie, het uiten van gevoelens … alles passeert de revue.

Dit lespakket loodst Hendrik van Veldeke en zijn tijd je klas binnen. Als leerkracht kan je er inspiratie uit putten of er een kant-en-klare les uithalen.

 

In de reeks Viva Veldeke

In de overzichten van de Middelnederlandse letterkunde staat hij op nummer één. Naast minneliederen vloeide een vertaling van de Aeneas uit zijn ganzenveer. Hendrik van Veldeke is na negenhonderd jaar nog steeds springlevend en trakteert je op enkele boeiende lespakketten.

 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Musea Hasselt
Organisatie

Ontdek ook