Waarom een iPad in het onderwijs?


Altijd mobiel: leren binnen en buiten de klas

Je gebruikt je iPad waar je wil. Foto’s en een filmpje maken tijdens een uitstap, de stappen vastleggen bij een experiment. Niets zit in de weg! Je haalt je iPad er zo bij. Bovendien bevat iPad gratis een verzameling apps van Apple waarmee je direct creatief aan de slag kunt.

Neem je toetsenbord erbij

Even zitten om aan een onderzoeksdocument, e-mail of filmscript te werken? iPad heeft al een handig schermtoetsenbord maar werkt uiteraard ook met allerlei andere bluetoothtoetsenborden.

Notities nemen, sketchnoting en zo veel meer…

Met iPad was het altijd al heel makkelijk om je ideeën vast te leggen. En nu is daar nog een nieuwe manier voor. Maak notities, schilder een aquarel of onderteken een contract. Met je Apple Pencil doe je alles tot op de pixel nauwkeurig en ongekend snel. Het voelt net zo natuurlijk aan als een echt potlood, terwijl je er heel wat meer mee kunt.

Leerlingen kunnen productief samenwerken

De Apple apps werken naadloos samen. Bijvoorbeeld de foto’s die je leerlingen maken en bewerken met de camera app, importeren ze zonder probleem in Keynote. Idem met hun eigen tekeningen in de app Notities. Zo maken je leerlingen samen in een handomdraai een set flashcards in de presentatiemodule van Apple Keynote. Ze doen dit vooral ook eenvoudig samen, zonder heen-en-weer te e-mailen of USB-sticks.

Leerlingen kunnen optimaal hun creativiteit gebruiken

Iedereen is creatief. Als we loskomen van een bepaalde werkwijze of vaste indeling voor iedereen dan ontstaan mooie resultaten. Denk maar een sketchnote voor wiskunde waardoor je leerlingen nadenken over hoofdzaken en details. Of foto’s en video om een sprookje te laten beleven. En een dialoog of verhaal verrijk je snel met passende audio of muziek.

Aandacht voor computationeel denken

Leerlingen code laten begrijpen en kennis laten maken met programmeren is belangrijk om probleemoplossende vaardigheden aan te leren. Zoals in wiskunde, om te bepalen of een getal een priemgetal is, of om een vierkant te tekenen. Of in een moderne vreemde taal de weg beschrijven aan de hand van code. Bij financiële geletterdheid de code begrijpen die verbonden is bij het betalen in Britse Pond. Of het ontwikkelen van een eigen app die de stappen van het technisch proces doorloopt.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet (met AR)

Zie je dingen die er niet zijn? Geen paniek, met augmented reality (AR) is dat heel normaal. Zowel jij als je leerlingen projecteren informatie, beelden en andere content op de echte wereld. Een prentje uit een boek wordt een virtueel voorwerp dat je kan bekijken, draaien, openen en nog veel meer. Geef toe: zo wordt het een pak makkelijker om de leerstof te begrijpen. Je leerlingen zien dingen in een andere context en leggen nieuwe verbanden. Zet bijvoorbeeld AR-apps in je huidige lessen in om een klaslokaal in de kosmos te veranderen, een geschiedenisles tot leven te brengen of leerlingen te laten ontdekken hoe alledaagse voorwerpen werken.


Meer info surf naar www.ipadinonderwijs.be

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Kiezen voor STEM bundelt een waaier aan leermiddelen voor technologische en exacte wetenschappen.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook