Auteursrechten: informatie en lesmateriaal
Gebruik je afbeeldingen op je werkbladen of in een zelfgemaakte cursus? Dat kan geen kwaad zolang je het materiaal alleen voor je leerlingen en niet voor commerciële doeleinden gebruikt.
Heb je niet alles zelf gemaakt en gecreëerd, dan moet je rekening houden met:
- de wet op de privacy;
- het citaatrecht;
- het portretrecht;
- de wet op de auteursrechten.
Auteursrechtvrije afbeeldingen gebruiken
Voor materiaal dat je online wil delen zoals op KlasCement, moet je auteursrechtvrije afbeeldingen gebruiken en de bron vermelden. Kom meer te weten over gratis afbeeldingen voor je lesmateriaal.
Het is belangrijk dat je leerlingen leren over hoe auteursrechten de maker van een werk beschermen. Je kan dit thema extra onder de aandacht brengen op de Werelddag van het Boek en van Auteursrechten. Die valt op 23 april.

-
Do.IT.school: Creative Commons
Deze bijdrage van het do.IT.school project bundelt informatie over de Creative Commons-licentie. Dat is een licentie die het mogelijk maakt om digitale bronnen te delen en te hergebruiken.
Het do.IT.school-project neemt je mee doorheen de …
Downloadbaar lesmateriaalNieuw -
Do.IT.school: Auteursrechten
Deze bijdrage van het do.IT.school-project bundelt informatie over auteursrechten in het onderwijs. Dit zijn wettelijke regels die bepalen hoe je digitale bronnen kunt gebruiken.
Het do.IT.school-project neemt je mee doorheen de zes competentiepijlers …
Downloadbaar lesmateriaalNieuw -
Informatierecht: Cursus
Informatie speelt een centrale rol in onze maatschappij, maar we moeten ons houden aan verschillende regels en wetten. Deze cursus behandelt vier belangrijke aspecten van informatierecht:
- vrijheid van informatie;
- auteursrecht, …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
FreePD: Rechtenvrije muziek
Site met rechtenvrije muziek voor onderwijsprojecten, presentaties en video's.
WebsiteLeerkracht, ICT-coördinator -
Sinterklaasliedjes, mede mogelijk gemaakt door Mozart en Schumann: Blogpost
In deze blog van NPO wordt toegelicht waar enkele van de meest bekende Sinterklaasliedjes vandaan komen. Je vindt ook de opnames van de liedjes als video terug en een playlist rond Sinterklaas.
ArtikelLeerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Wijs met media omgaan
Op deze website zijn acht uitgewerkte lessen over mediawijsheid terug te vinden:
- hoe maak je een hit;
- wat komt er kijken bij een musical;
- hacken, AI en toch veilig online;
- nepnieuws;
- foto's delen;
- sociale media;
- hoe maak je een werkstuk;
- mag je kunst …
Website (3)Leerkracht, Ander -
Plagiaat en AI: Kletskaarten
In een wereld waar AI-checkers niet altijd 100% accuraat zijn, is het cruciaal om een open dialoog te voeren
met je leerlingen over dit onderwerp. Soms kan een AI-check aangeven dat iets plagiaat is, terwijl de tekst eigenlijk door de leerling zelf …Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht, Ander -
Mediawijs aan de slag in de lagere school: Maattraject
Als leerkracht kom je in aanraking met talloze mediawijze thema’s zoals: cyberpesten, sexting, de online identiteit van leerlingen en leerkrachten en ook zaken zoals portret- en auteursrecht. Vroeg of laat duiken er vragen of situaties …
tot
Nascholing of activiteit -
unDraw: Opensource illustraties
Website met auteursvrije illustraties. Je kan online de kleur van de afbeeldingen wijzigen, zodat ze geschikt zijn voor je projecten.
WebsiteLeerkracht -
Gebruik jij al AI voor je afbeeldingen?
Wedden dat ook jij op internet al eindeloos hebt zitten scrollen en zoeken naar die ene foto om in je toets, op je werkblad of in een ander leermiddel te zetten? Om je na een hele tijd tevreden te stellen met eentje die bijna is wat je zoekt? En …
Artikel (3) -
Toneelschrijver: Theaterteksten door Stijn Cuypers
Op deze website vind je toneelteksten voor en over theater, geschreven door toneelschrijver Stijn Cuypers. Naast de toneelteksten vind je ook een aparte pagina rond theatertools, waar je info kan vinden over alles wat met theatertechniek te maken …
WebsiteLeerkracht -
Creative Commons: Wetgeving
Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere creatieve makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Met een keuze uit zes (gratis) beschikbare standaardlicenties bepaalt …
WebsiteLeerkracht, ICT-coördinator