Drama-ontdekkingstocht: Aan de slag met verschillende aspecten van drama


Bang om toneel te spelen?
De woorden toneel en drama schrikken mensen vaak af, zowel kinderen als volwassenen, omdat ze geassocieerd worden met over je grenzen moeten gaan, je moeten blootgeven en je kwetsbaar opstellen. Vaak zijn mensen bang om zich te laten gaan of om uitgelachen te worden. Maar drama kan juist zo heerlijk bevrijdend werken, zeker als je een veilige omgeving kan creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn en zijn grenzen kan en mag ontdekken.

In deze nascholing word je gedurende één dag meegenomen op ontdekkingsreis in de wereld van drama en expressie. Je gaat experimenteren met gevoelens, personages, de mogelijkheden van je stem, lichaamsexpressie, ruimte, tekst, improvisatie ... en dit allemaal in een veilige omgeving waar alles kan gebeuren en mag ontstaan en waar niets verkeerd is. Alle oefeningen zijn uitgedacht voor leerlingen van de tweede en derde graad van het lager onderwijs. Na het volgen van deze nascholing zal je dus onmiddellijk met hen aan de slag kunnen. Je kan er dan voor kiezen een heel lesuur rond een bepaald aspect te werken. Maar je kan er ook gewoon af en toe een losse oefening uithalen om tussendoor even met je leerlingen te bewegen en creatief aan de slag te gaan. Bij drama staat plezierbeleving en het welbevinden van de groep centraal. Bovendien zal jij als leerkracht hen helpen om te durven en te laten beleven, en dit alles in een veilige omgeving. Daarbij leer je hen dat het enorm waardevol is om je grenzen aan te durven geven en te zeggen dat je iets echt niet wil doen.

Na het volgen van de nascholing:

  • beschik je over een heel arsenaal aan drama-oefeningen om met je leerlingen creatief aan de slag te gaan;
  • ben je in staat een veilige omgeving te creëren waarin iedereen op zijn eigen ritme zijn lichaam, stem en andere stukjes van zichzelf kan ontdekken;
  • weet je voor jezelf wat je leuk en wat je ongemakkelijk vindt bij dramatische werkvormen;
  • heb je begrip voor de grenzen van anderen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Fluxusacademie
Organisatie