Draagbare leessystemen voor slechtzienden in de klas

Lezen is een vaardigheid die onlosmakelijk verbonden is met het volgen van les in klasverband. Wie zich, omwille van een visuele beperking, beknot weet bij het lezen van tekst, heeft nood aan een helpende hand. Deze hulp wordt voor slechtzienden al jaren geboden door beeldschermloepen met een bordcamera.

Tot voor kort waren dit behoorlijk omvangrijke opstellingen, waarbij twee camera's (de ene op het bord en de andere op het cursusboek gericht) al het te lezen materiaal registreren, om het dan in de gewenste vergroting op een beeldscherm te tonen. Deze opstellingen waren zo groot dat er geen sprake van was om ze van het ene naar het andere leslokaal mee te nemen (laat staan om ze elke avond mee naar huis te nemen).

Daar komt nu in snel tempo verandering in! Dankzij de dalende prijzen en de miniaturisering van laptops en videocamera's én de snelle verbindingsmogelijkheden tussen beide componenten (usb 2 en firewire), zijn betaalbare draagbare systemen sinds kort wél mogelijk.

Hulpmiddelenproducenten hebben dit goed begrepen en gooien massaal kleine camerasystemen voor klasgebruik op de markt. Voor de schoolgaande jeugd is dit toch wel dit een mijlpaal in de hulpmiddelengeschiedenis.

Een bijkomend voordeel van dit alles: door de laptop als centrale spil voor het leeshulpmiddel te gebruiken, krijgt de schoolganger een instrument op zijn schoolbank dat veel meer functionaliteit biedt dan alleen maar lezen.

Liesbeth Vereycken
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 01-10-2008
Nummer: 5168