In de kijker: Week van de groeilamp
De Week van de Opvoeding vindt elk jaar plaats van 16 tot 23 mei. Al gaat deze themaweek al niet meer over opvoeden alleen. Daarom werd de Week van de Groeilamp in het leven geroepen. De campagne maakt opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar. Zoals elk jaar koos de organisatie een maatschappelijk relevant thema dat 'goesting' doet krijgen om er je tanden in te zetten. Dit jaar werd het: 'Opvoeden, dat doen we samen'.
Informatie over kinderen grootbrengen
Opvoeden staat niet los van alle andere levensdomeinen. Elk gezin legt zijn unieke puzzel: een dak boven je hoofd, zinvol werk, goede zorg, fijne vrije tijd met het gezin, je kinderen grootbrengen. Hoe minder muurtjes je als gezin ervaart om de puzzel in elkaar te laten vallen, hoe sterker je in jouw schoenen staat bij het opvoeden.

-
De taal van moeilijk gedrag leren begrijpen en hanteren
Leerlingen vertonen soms moeilijk gedrag. Ze willen ons hiermee iets tonen. Niet altijd eenvoudig binnen een schoolse context. Wat kunnen we doen als leerkracht en als school?
Vele scholen geven aan met de handen in het haar te zitten wat betreft het …
Nascholing of activiteitNieuw -
Kortfilm Alike: Je mening geven en gepast reageren
De kortfilm Alike benadrukt de waarde van creativiteit en het belang van het behouden van persoonlijke expressie in een wereld die conformiteit bevordert. Het roept vragen op over opvoeding, onderwijs en de impact van sociale normen op …
Interactieve oefening -
Blindelings bewegen: Leidraad voor lichamelijke opvoeding met kinderen met een visuele beperking
In deze leidraad van Bartiméus staat het bewegingsonderwijs aan kinderen met een visuele beperking op reguliere scholen centraal.
Er komen zoveel mogelijk aspecten van het bewegingsonderwijs aan de orde.ArtikelLeerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Kansenbevordering voor kinderen uit maatschappelijk kwetsbare context: Casussen bespreken
In deze bijdrage vind je verschillende casussen in het kader van kansenbevordering voor kinderen en jongeren uit een maatschappelijke kwetsbare context. De bedoeling van de casusbespreking is om de deelnemers te activeren om vooral naar …
Downloadbaar lesmateriaal -
I am Sam: Verwerkingsopdracht bij film
Verwerkingsopdracht bij de film I am Sam uit 2001. De film, waarin een man met een verstandelijke beperking voor zijn dochtertje zorgt, biedt een krachtige kijk op onderwerpen als ouderschap, liefde en de uitdagingen van het omgaan …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Thuis studeren: Tips voor ouders
In dit document vind je enkele tips om leerlingen tijdens de examenperiode thuis zoveel mogelijk te ondersteunen bij het studeren.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Observeren en handelen in crèche en BKO in 360°: Didactische fiche
Voor leerlingen met weinig voorkennis in de richting opvoeding en begeleiding is het inrichten van een stimulerende speelleeromgeving met (vernieuwende) activiteiten met een bepaalde uitdaging/ moeilijkheidsgraad niet evident.
Via dit …Downloadbaar lesmateriaal -
Opvoeding en begeleiding: Stageopdrachten
Opdrachten voor stage in de gezins- of groepsopvang volgens de OVUR-methode, voor het 6de jaar opvoeding en begeleiding.
Je vindt hier de volgende opdrachten:
- kleinschalige geleide activiteit in de kinderopvang voorbereiden en uitvoeren (en sjabloon …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
FiloSprook: Educatief en coöoperatief bordspel
FiloSprook is een sprookjesachtig educatief en coöperatief bordspel met als doel dialoog en verbinding te stimuleren en te leren filosoferen over 10 thema's:
- gedachten,
- gevoelens,
- identiteit,
- diversiteit,
- opvoeding,
- thuis,
- liefde, …
VideoOrganisatie, firma, vzw -
Prentenboeken en ontwikkeling: De magie van verhalen voor jonge kinderen
Tijdens deze workshop focussen we ons op de levensloopfase van het jonge kind en zoemen we specifiek in op het ontwikkelingsgebied van de geletterdheid. Ontdek met welke speelse activiteiten rond boeken en letters je de ontwikkeling van kleuters …
Nascholing of activiteit -
Opvoedingsstijlen: Opdracht
Na een les over de opvoedingsstijlen kan je deze toepassingsoefeningen gebruiken om de theorie verder in te oefenen.
Downloadbaar lesmateriaal (8)Leerkracht -
Seksuele opvoeding: Kaarten Time's up
Kaarten om het spel Time's up te spelen met termen seksuele opvoeding. De leerlingen leren op een speelse manier de betekenis van RSV-woorden in drie rondes:
- De woorden uitleggen zonder het woord te gebruiken
- De leerlingen mogen maar …
Downloadbaar lesmateriaal (5)Leerkracht