Genderbewust lesgeven: RoSa's workshop


Dat jongens en meisjes evenveel potentieel hebben en dus gelijke kansen verdienen is voor de meesten vandaag een evidentie. Toch speelt gender, vaak onbewust, vandaag nog steeds een grotere rol dan je zou denken, ook in de klas.

Zo toont onderzoek aan dat, hoewel leerkrachten doorgaans aangeven gendergelijkheid belangrijk te vinden en hun leerlingen gelijk te behandelen, ze in de praktijk vaak anders omgaan met meisjes en jongens. We worden namelijk allemaal beïnvloed door genderstereotypen en dominante gendernormen. Bovendien is leerlingen formeel gelijk behandelen niet hetzelfde als genderbewust handelen.  Daarover lees je meer in ons inhoudelijk dossier rond gender en onderwijs.

Genderbewust lesgeven betekent de impact van gender op de ontwikkeling van leerlingen (h)erkennen. In een genderbewuste lespraktijk is er ruimte voor verschil, maar wordt stereotypering vermeden zodat elke leerling de kans krijgt zich vrij te ontplooien.

Om genderbewust te kunnen lesgeven is de eerste en noodzakelijke stap je bewust worden van je eigen ideeën over gender en reflecteren over hoe deze al dan niet tot uiting komen in je lespraktijk. Enkel door je bewust te worden van impliciete stereotypen en vooroordelen, kan je deze doorbreken en nuanceren in je lespraktijk.

Wil je genderbewust lesgeven om alle leerlingen te stimuleren hun volle potentieel te bereiken maar weet je niet goed hoe? Wil je je graag verder verdiepen in deze thematiek of heb je nood aan meer uitleg en praktische tips? Dan heb je misschien baat bij een interactieve workshop van RoSa vzw over genderbewust lesgeven.

TIP: deze workshop is bijzonder populair in lerarenopleidingen!

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Op de projectpagina van BeGlobal vind je leermiddelen rond wereldburgerschap. Je kan er o.m. selecteren op thema’s in de klas.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook