14. In de computerhoek oefenen met een totaalpakket van leeractiviteiten : ICT Springplank Kleuters

Het ontwikkelingsdoel wordt als volgt omschreven: “in concrete situaties handelingen uitvoeren met vormen, grootheden en figuren, in functie van een kwalitatief kenmerk (2.4)”. In de activiteiten rond vormen moeten de leerlingen op de eerste plaats de aanwezige vormen in de klas en in hun omgeving ontdekken. In kasten, tafels en huizen bv. identificeren ze meetkundige vormen. De computer biedt de mogelijkheid tot tal van oefeningen rond vormen zowel op twee- als op driedimensioneel vlak. Vlakke figuren en ruimtefiguren ontdekken, manipuleren, inpassen, bedekken, benoemen, herkennen, afleiden uit een logische reeks zijn evenzovele activiteiten die met de computer kunnen uitgevoerd worden.

Buried shapes
In de activiteit ‘Buried shapes’worden half bedolven ruimtefiguren afgebeeld. De kinderen moeten de ganse ruimtefiguur aanklikken. Ze zijn gemakkelijk te identificeren. Ze worden ook (in het Engels) benoemd.  

Tangram
Tangram is een Chinese puzzel met puzzelstukjes die je op hun plaats moet slepen. Roteren is ook mogelijk (rechtermuisknop of pijltjestoetsen). Het programma biedt heel wat puzzels. Voor de kleuters is het laagste niveau (easy level) voldoende.

Blue's clues 109
In Blues Clues 109 verschijnen tussen de wolken door bekende vormen. Klik de gekende vorm aan. Dit gebeurt onder begeleiding, daar de opdrachten in het Engels voorgezegd en geschreven worden.

Quadrill
In het freewareprogramma Quadrill moeten de kleuters de eigenschappen van vormen gebruiken om ze op de juiste plaats in een tabel te slepen. Op basis van kleur en vormkenmerken rangschikken de kinderen de figuren in een tabel met dubbele ingang.

Tvbsoft Vormpje
In het spel vormpjes moeten de kleuters de juiste configuratie namaken. Kies een grijze vorm en vervang hem door de juiste vorm in de juiste kleur.

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Wiskundige initiatie
Info
Artikel
Bijgewerkt: 30-06-2009
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
figuurictmenuictmenukleuterictspringplankkleurpuzzelrekenroosterroosterruimtefiguurtabeltangramvlakke figuurvorm