20. Oog voor een goede lichaamshouding : ICT Springplank Kleuters

Reeds bij het eerste computergebruik moet de leraar oog hebben voor de lichamelijke ongemakken die kunnen voortvloeien uit onberedeneerd of overmatig pc-gebruik (RSI). Een goede lichaamshouding start in de kleuterklas. Werken met de computer is leuk en leerzaam maar teveel op een niet-aangepaste computer werken in een slecht ingerichte ruimte met een slechte lichaamshouding kan tot gezondheidsklachten leiden. De verzamelnaam voor deze klachten zoals pijn in de elleboog, nek, armen of schouders is RSI (Repetitive Strain Injury – pijn veroorzaakt door herhaalde verkeerde bewegingen).

Muisje Max wil geen muisarm
Op deze site kan je voor de derde kleuterklas een volledig lespakket downloaden ontwikkeld door het RSI-centrum onder de titel ‘Muisje Max wil geen muisarm’.

Gezond computeren
Er zijn reeds meerdere informatiepakketten beschikbaar rond gezond computeren. Eén van de meest interessante is de informatiewijzer ‘gezond computeren’ van ICT op school.

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 24-10-2011
Nummer: 13435
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
computerergonomiegezond computerenICT Springplank KleutersictmenuictmenukleuterictspringplanklichaamshoudingmuisarmRSIveilig computergebruikwerkhoudingzithoudingveilig online