Geestelijke gezondheid op school: informatie en lesmateriaal
Eén van de sleutelcompetenties is ‘werken aan de geestelijke gezondheid van de leerlingen’. En dat is niet gek, want 40% van de Vlaamse jongeren voelt zich niet goed in z’n vel (Vlaamse Jeugdraad, 2016). En hoewel dipjes en moeilijkere momenten nu eenmaal deel uit maken van het leven, moeten we waakzaam zijn dat deze dipjes niet uitmonden in grotere psychische problemen, zoals angststoornissen, depressie of eetstoornissen.
Drie zaken centraal bij aan bod brengen geestelijke gezondheid op school:
- Het versterken van skills om je goed in je vel te voelen en om met moeilijke momenten om te gaan;
- Het bespreekbaar maken van psychische problemen;
- Het inbedden van losse acties in samenhangend beleid rond ‘mentaal welbevinden op school’.
Samen Veerkrachtig
Van 1 tot 10 oktober zet Vlaanderen het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Onder het motto ‘Samen Veerkrachtig’ word je uitgenodigd om een kleine of grote actie voor leerlingen/ leraren/ de gehele school/ te organiseren en zo veerkracht in de kijker te zetten.
Veerkracht?!
Veerkracht is dat wat je nodig hebt om je goed in je vel te (blijven) voelen, ondanks een tegenslag of dip. Zo kan je daar misschien zelfs sterker uitkomen. Wist je dat je veerkracht zelf kan trainen? Praten met anderen, voldoende bewegen of nieuwe dingen uitproberen, zijn alvast een paar tips. Op NokNok.be vind je nog meer tips en adviezen voor jongeren van 12 tot 16 jaar.
‘Veerkrachtig zijn’ gaat niet enkel over je leerlingen, het gaat ook over jou: de leraar! Ook jij verdient het om goed in je vel te zitten. Op Geluksdriehoek.be vind je meer info en tips voor volwassenen (+16).
Aan de slag met je leerlingen? Dat kan!
Om zelf een actie op poten te zetten tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid is er de jaarlijkse inspiratiegids. Daarnaast kan je op deze pagina terecht voor een overzicht van bruikbare lesmaterialen van expert-organisaties en je (con-)collega’s!
-
Take off: Lessenpakket
Take off is een lessenpakket over geestelijke gezondheid. Met antwoorden op vragen waar jongeren écht mee zitten. Take off helpt geestelijke gezondheid bespreekbaar maken in de klas.
Er bestaan twee versies: eentje voor 12 tot 15-jarigen en …
Downloadbaar lesmateriaal (18) -
NokNok: Tips tegen mentale dips
NokNok is een site voor tieners die zich goed of beter in hun vel willen voelen. Jongeren kunnen er op een interactieve manier hun mentaal welbevinden en veerkracht versterken aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde informatie, opdrachten en …
Website (22) -
Draaiboek zelfmoordpreventie: Suïcidepreventiebeleid
Geconfronteerd worden met zelfmoord binnen een school is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Op zo'n moment helpt het om te kunnen terugvallen op een goed uitgewerkt draaiboek zelfmoordpreventie dat duidelijk aangeeft hoe je best reageert, communiceert …
Fysiek materiaal -
#WELINJEVEL: Mentaal welzijn van jongeren
In deze bundel kunnen leerkrachten aan de hand van zes concrete oefeningen met hun klas of groep aan de slag rond het mentaal welzijn van hun leerlingen.
Dit boekje is uitgegeven door V.U. Pascal Heytens - Beheerstraat 46 - 8500 Kortrijk.
Downloadbaar lesmateriaal (16) -
#WELINJEVEL 2.0: Mentaal welzijn van jongeren
#WELINJEVEL 2.0 is een eerste uitbreiding van de eerste bundel #WELINJEVEL.
De uitbreiding bevat een reeks nieuwe oefeningen waarmee je in jouw klas en/of groep aan de slag kan gaan rond mentaal welzijn. De focus van deze oefeningen liggen …
Downloadbaar lesmateriaal (10) -
Peer support op school, werken aan een verbindend schoolklimaat
De Conflixers is een project van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK). Via de Conflixers willen we peer support promoten en ondersteunen in scholen en leerlingen inspireren, informeren en sterker maken.
Lijkt het je wel iets, een conflixersproject …
Nascholing of activiteit -
Luister! Eerste hulp bij psychische problemen: Handboek
Hoe kan je iemand helpen die gestresseerd, angstig of depressief overkomt? Hoe ga je om met iemand die misschien een verslaving ontwikkelt of iemand die aan zelfmoord denkt? Wat als iemand het moeilijk lijkt te hebben, maar je niet goed weet wat …
Fysiek materiaal -
Onderons: Podcast en lesfiche over vriendschap
Onderons is een podcast over vriendschap voor en door kinderen van acht tot twaalf jaar. Een bende enthousiaste babbelkousen vertelt in vijf afleveringen in geuren en kleuren over vriendschap.
Per aflevering kan je gebruik maken van een lesfiche. …
Downloadbaar lesmateriaal (25) -
Tournée Amicale, een podcast over vriendschap met gratis lesfiche
In deze les staat vriendschap centraal. Kunnen vriendschappen veranderen na verloop van tijd? Moet je investeren in je vrienden? Is het belangrijk om samen te kunnen lachen én huilen? Kan je vrienden maken in het buitenland? En wat …
Downloadbaar lesmateriaal (7) -
Stresskip: Geen paniek, dans mee met de muziek!
Kinderen ervaren de laatste jaren veel meer stress. JOETZ vzw kaart dit thema op een positieve en luchtige manier aan met het stresslied. Met dit lied wil men kinderen van de basisschool aan het dansen en zingen brengen.
Het stresslied en de …
Website (9)Leerkracht, ICT-coördinator, … -
We(l) zijn jong!: Lessenpakket
Elf concrete kant en klare opdrachten rond mentaal welzijn voor jongeren die je kan inzetten in je klas, je praktijk, je begeleiding.
Downloadbaar lesmateriaal (7) -
Sidekick Sam Academy: Online platform voor leerkrachten
De Sidekick Sam Academy is een online platform met het doel leerkrachten (in spe) te informeren, inspireren en connecteren zodat zij nog meer handvaten en inzichten krijgen om kinderen en jongeren veerkrachtiger te maken en hun welbevinden te …
Website