Zonne-energie: De kracht van de zon als duurzame energiebron.


In de workshop rond zonne-energie gaan we aan de slag met een hemelbol om de schijnbare beweging van de zon te bestuderen. Dan bestuderen we eerst een zonnecel, kleine zonne-paneeltjes van 2V en 3V en we meten ook hoeveel elektriciteit zonneceldakpannen opwekken.
Daarna gaan we aan de slag met het solar-huis waar we zelf zonnepanelen op leggen. We meten met een multimeter hoeveel spanning en stroom er wordt opgewekt en op basis daarvan zorgen we met lampjes en leds ook voor licht in het huis.

Om computationeel denken te integreren kan de solarflower of solartracker gemaakt en geprogrammeerd worden: de solarflower kan geprogrammeerd worden zodat de zon van oost naar west kan gevolgd worden.

Op de solartracker zit een zonnepaneel van 5V. Met een laadmodule kan de zonne-energie opgeslagen worden in een oplaadbare batterij. Nu kunnen we het systeem van de thuisbatterij simuleren en kan er licht in huis branden als de zon niet schijnt.
De batterijen zijn gerecycleerd uit oude laptops en andere accu’s. De leerlingen kunnen zo steeds experimenteren met stroomkringen met energie van de zon. Er hoeven zo op school niet telkens nieuwe batterijen aangekocht te worden.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Technotheek
Organisatie