Elena : Duits, Frans en Nederlands voor 6- tot 8-jarigen

logo

Elena is een interactieve site die bestaat uit liedjes, chants, interactieve praatplaten en videomateriaal.

Met Elena leren kinderen uit de grensregio’s hun buurtaal spreken. In een uitdagende leeromgeving raken ze vertrouwd met de basis van Duits, Frans en Nederlands.

Wie is Elena?

In Elena draait het allemaal om Elena Colson. Zij is 7 jaar oud en geboren in Straatsburg. Samen met haar zusje Sophie, haar ouders (Marie en Auguste Colson) en de hond Misty verhuist zij naar het land van de doeltaal, waar haar ouders een restaurant openen. Elena raakt al snel bevriend met haar buurjongens, de tweeling Max en Otto.

Framework

Elena bestaat uit tien thema’s bestaande uit een aantal lessen, die voor de kinderen heel herkenbaar zijn en aansluiten bij de thema’s van vroeg talen leren. (meer info in de handleiding). 

In elk thema leren de kinderen een bepaald aantal basiswoorden zowel passief als actief. De basiswoordenschat wordt aangevuld met een uitgebreide woordenschat die de kinderen alleen passief hoeven te kennen.

Uitgaande van een natuurlijke taalverwerving ontwikkelt Elena eerst de passieve en dan de actieve taalbeheersing met de woordenschat als hoofddoel naar het motto van Krashen: 'Als ik naar het buitenland ga, neem ik een woordenboek mee, geen grammatica.'

De verwerving van de woordenschat verloopt volgens de zogenaamde Viertakt van het woordenschatonderwijs (Verhallen). De viertakt bestaat uit de stappen: voorbewerken, semantiseren, consolideren en controleren.

Waarom zou ik Elena gebruiken?

Vroeg vreemdetalenonderwijs wordt in Europa steeds belangrijker. Steeds meer basisscholen in Nederland bieden vroegvreemdetaalonderwijs aan. Want zonder dat dit jonge kinderen extra inspanning kost, hebben zij het vermogen om spelenderwijs meerdere talen te leren.

KlasseTV.nl heeft deze digitale methode voor vroeg-Duits, Frans en Nederlands. met verschillende partners, waaronder expertisecentrum EarlyBird en Mad Faculty ontwikkeld. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook