EDUbox Nepnieuws: Lespakket


De VRT EDUbox is digitaal en kant-en-klaar lesmateriaal rond één maatschappelijk thema. Het bevat tekst, video's, digitale tools, interactieve oefeningen en discussiemomenten.

Elke EDUbox heeft verschillende vormen. Dit is de pdf die kan worden gedownload en geprint en is opgevat zelfstandig groepswerk.

EDUbox Nepnieuws

Jouw checklist bij misleidende informatie is een initiatief van VRT in samenwerking met de Arteveldehogeschool en Mediawijs, imec, de Vlaamse overheid, de Europese Unie en Disinfocheck van EDMO BENELUX.

Het is een interactief lespakket dat jongeren het verschil leert tussen misleidende informatie en nepnieuws. Daarnaast leren ze ook hoe ze nepnieuws kunnen ontmaskeren, aan de hand van een duidelijke checklist en handige tools. Het interactieve lespakket zit boordevol informatie en kennis van experts, en leert hen kritisch omgaan met wat ze online tegenkomen. 

In eerste instantie leren ze wat nepnieuws juist is. Daarna ontdekken ze waarom en hoe het wordt verspreid. Ze maken kennis met de HALT-methode en leren met welke tools journalisten factchecken. Als kers op de taart gaan de leerlingen zelf aan de slag met een selectie van nieuwsberichten. Ten slotte komen ze te weten hoe ze best reageren als ze met misleidende informatie en nepnieuws worden geconfronteerd. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
VRT
Organisatie

Ontdek ook